Депутатите приеха временно действащи нови правила за работа по време на

...
Депутатите приеха временно действащи нови правила за работа по време на
Коментари Харесай

Работата в парламента - по нови правила

Депутатите одобриха краткотрайно настоящи нови правила за работа по време на оповестеното изключително състояние. То беше утвърдено със 119 гласа " за " и 54 " срещу ", осведоми Българска телеграфна агенция.

Според тях по време на изключителното състояние се планува установяването на кворум преди разкриване на пленарно съвещание да се прави посредством компютризираната система за гласоподаване, като регистрацията на народните представители да стартира 1 час преди оповестения начален час на съвещанието . При разискванията по точка от дневния ред, в залата ще участват изказващите се народни представители, членовете на водещата комисия и други народни представители, като е целесъобразно наличието на не повече от 1/4 от всички народни представители по едно и също време.

След закриване на разискванията по точките от дневния ред, ръководителят ще дефинира начален час за гласуването на разискваните законопроекти на първо гласоподаване и на плановете за решения, който не може да е по-рано от 30 минути след привършване на дебатите. Гласуването ще се прави посредством компютъризираната система за гласоподаване по график, избран от ръководителя, като народните представители целесъобразно се разделят на две групи, които гласоподават поредно в залата. След привършване на гласуването, резултатите се откриват и обобщават от секретари на Народното събрание и се предават на ръководителя, който ги афишира по време на същото съвещание.

Срокът за писмени оферти от народни представители по признати на първо гласоподаване законопроекти ще е 24 часа. 

При разглеждане на законопроекти на второ гласоподаване, гласуването ще се прави в избран час след привършване представянето на отчетите на водещите комисии и разискванията по тях. Народните представители още веднъж ще се разделят на две групи, които ще гласоподават поредно в залата. Гласуването на всяка гpупa ще е глава по глава, раздел по раздел или текст по текст до привършване наличието на съответния отчет за второ гласоподаване и на направените по време на разискванията оферти. След привършване на гласуването, резултатите ще се откриват и обобщават от секретари на Народното събрание и ще се предават на ръководителя, който ще ги афишира.

 

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР